Afryka nie robi się coraz bardziej sucha
24 października 2016, 08:57Nowe badania wskazują, że - wbrew przyjętemu przez naukę poglądowi - Afryka nie staje się coraz bardziej sucha. Ich autorzy twierdzą, że w ciągu ostatnich 1,3 miliona lat susze na Czarnym Lądzie zmniejszyły swój zasięg, a kontynent jest poddawany cyklom bardziej suchych i bardziej wilgotnych warunków
Suszone śliwki zwiększają gęstość kości
18 sierpnia 2011, 16:29Jedzenie suszonych śliwek zapobiega złamaniom kości i osteoporozie.
Ryzyko cukrzycy ciążowej rośnie przy poczęciu zimą
17 listopada 2016, 12:54Poczęcie zimą zwiększa ryzyko cukrzycy ciężarnej.
Najmniejszy silnik
5 września 2011, 10:44Na łamach Nature poinformowano o stworzeniu pierwszego napędzanego prądem silnika z pojedynczej molekuły. Urządzenie przyda się zarówno w nanotechnologii jak i medycynie.
Zmumifikowane nogi należały do królowej Nefertari
6 grudnia 2016, 10:42Międzynarodowy zespół naukowców sądzi, że 2 zmumifikowane nogi z wystawy we włoskim muzeum należały do Nefertari - żony faraona Ramzesa II z XIX dynastii.
Wyjaśniono, czemu komórka nie zatruwa się własnym CO
21 września 2011, 12:26Naukowcy odkryli, w jaki sposób organizmy żywe, w tym ludzie, unikają zatrucia tlenkiem węgla, który jest generowany w przebiegu naturalnych reakcji komórkowych.
Byle do 3 stycznia
30 grudnia 2016, 11:13Świąteczny weekend jest najgorszy dla wagi i diety ludzi z całego świata. W żadnym innym tygodniu waga planety nie rośnie tak bardzo. Psycholodzy mają jednak dla nas dobrą wiadomość. Wszystko skończy się 3 stycznia, gdy światowa waga osiągnie szczyt i zacznie spadać.
Groźne rozbłyski
10 października 2011, 11:43Naukowcy z Washburn University w Kolorado uważają, że krótkotrwałe rozbłyski gamma mogą być dla Ziemi bardziej groźne, niż dłużej trwająca radiacja tego typu. Już wcześniej wiedzieliśmy, że promieniowanie gamma pochodzące z wybuchów supernowych czy potężnych flar słonecznych, może wypalać dziury w warstwie ozonowej
Dostęp na ekg.
19 stycznia 2017, 12:22Amerykańscy naukowcy zaproponowali, by elektroniczne dane zdrowotne pacjentów chronić ich własnym biciem serca.
Urządzenie zmierzy lepkość keczupu i kosmetyków
27 października 2011, 10:17Inżynierowie skonstruowali wiskozymetr, czyli urządzenie do badania lepkości różnych cieczy, np. keczupu i kosmetyków, które można włączyć do linii produkcyjnej. Jak tłumaczą wynalazcy z Uniwersytetu w Sheffield, wdrożona technologia pozwala monitorować w czasie rzeczywistym, jak lepkie składniki cieczy zmieniają się w trakcie poszczególnych etapów wytwarzania. Dzięki temu można zachować wszystkie pożądane parametry.